Zoekmachine optimalisatie is de overkoepelende term voor het beter vindbaar maken van je website in zoekmachines. Ga je er zelf actief mee aan de slag dan zijn er verschillende stappenplannen mogelijk. Dit 5-stappenplan pas ik zelf vaak toe omdat hij praktisch en handig is. Het wijkt niet veel af van hoe je bijvoorbeeld een marketing of sales plan opzet.
Zoekmachine optimalisatie 5 stappenplan
- Doelen & Thema’s
- Analyse
- Nulmeting
- Contentplan
- SEO Copywriting
1. Doelen & Thema’s
Voordat je aan de slag gaat met zoekmachine optimalisatie moet je eerst weten wat je gaat doen en waarom. Even los van zoekvolumes, hoe je website er nu uitziet of waar je huidig staat in Google. Niet jezelf laten beïnvloeden door cijfers en kennis die je mogelijk al hebt, maar nadenken over wat je daadwerkelijk wilt bereiken.
Thema’s
Op welke thema’s wil jij vindbaar op zijn? Met andere woorden: wat zijn de moneymakers voor al je stakeholders. Denk daarbij aan je doelgroep (de klant), het management (waar wil de directie vindbaar op zijn) en aan jezelf (jij gaat het immers uitvoeren). Zorg dat je voldoet aan de verwachting van je klant, je manager en jezelf.
Doelen
Net als bij iedere andere strategie moet je ook bij zoekmachine optimalisatie je beoogde succes definiëren. Daarbij kun je je doelen bijvoorbeeld bepalen aan de hand van een trechtermodel: Branding > Traffic > Leads > Sales
Hoe verder in de trechter je doelstellingen worden bepaald, hoe meer je er een conversiewaarde aan kan hangen. Een sale is een sale, een vast (of variabel) bedrag aan omzet of lifetimevalue. Maar andere zaken zijn lastiger te kwantificeren; een lead kan dubbel in je systeem voorkomen en traffic valt weer te onderscheiden in wel of niet terugkerend sitebezoek.
Tip: Maak je zoekmachine optimalisatie doelen zoveel mogelijk meetbaar, maar schroom niet om ook kwalitatieve doelen voor ogen te houden. Want of traffic op je website nu wel of niet omgezet wordt in een lead, als de zoekwoorden aansluiten op de aankoop of informatiebehoefte van je doelgroep dan is de traffic per definitie waardevol. Als het niet een sale wordt, dan kan dat bij voorbeeld ook betekenen dat het bestelsysteem te veel drempels opwerpt of dat er externe factoren van invloed zijn waar je niets aan kan doen. Maar in elk geval ‘doe je maar wat’ als je werkt zonder vooraf bepaalde doelen, dus formuleer ze!
2. Analyses
Wanneer de thema’s en doelen zijn bepaald kun je starten met het maken van je zoekwoord analyse(s). Het is niet vreemd om enige tijd met een zoekwoorden analyse bezig te zijn, want dit heeft veel te maken met je het aantal thema’s. Als je bij voorbeeld 10 analyses moet maken is het niet realistisch om te denken dat je volgende maand al klaar bent. Maak daarom een planning. En net als voor je andere werkzaamheden geef je prioriteiten aan belangrijke thema’s en plan je ze in. Blokkeer bijvoorbeeld één of twee vaste dagdelen per week en na verloop van tijd realiseer je vervolgens de gewenste analyses.
Tip: Een zoekwoorden analyse vereist continue aandacht. Je bent niet de hele tijd woorden aan het typen in een spreadsheet, er zit ook een aardige dosis desktop research in en veel denkwerk. Mijn collega’s zien mij vaak minutenlang naar mijn scherm staren of hardop praten om zo te komen tot de volgende fase. Je moet keuzes maken, deelonderwerpen uitsluiten, je opwinden over het gebrek of juist de enorme omvang aan zoekvolume en je uiteindelijke lijst bij gaan schaven. Een zoekwoorden analyse neemt tijd in beslag, reserveer die.
3. Nulmeting
Niets geeft meer motivatie dan zichtbaar resultaat. Je hebt al thema’s en doelen bepaald voor je zoekmachine optimalisatie, maar hier maak je een verdiepingsslag.
Je hebt namelijk primaire doelstellingen bepaald, bijvoorbeeld een x percentage groei in organisch zoekverkeer of een verdubbeling van het aantal leads via de website. Nu je weet waarop je wilt gaan scoren, is het tijd voor een nulmeting van je zoekwoorden. Dat betekent dat je kijkt wat nú je ranking is en later gaat meten waar je over 3, 6, 9 en 12 maanden staat.
Zoekmachine optimalisatie is een traag proces. Naast dat het veel werk is en je dus niet snel zaken uit zal rollen, is het ook zo dat Google een log vehikel is. Verwacht niet dat het plaatsen van 10 teksten op je website betekent dat je over een week ineens honderden extra bezoekers hebt. Integendeel, dit is een proces van maanden. Vandaar dat ik adviseer om de progressie in blokken van 3 maanden te hakken. Je hoeft je zeker na twee weken niet al zorgen te maken als je nog geen progressie ziet.
Tip: Wil je een goede nulmeting laten maken, vergelijk dan je eigen positie met die van je top 3 concurrentie en laat factoren uitsluiten of insluiten zoals locatie, taal en zoekgeschiedenis.
4. Contentplan
Je hebt je doelen geformuleerd, analyses uitgevoerd en een nulmeting gemaakt? Mooi, denk je, dan kan je aan de slag en in de pen klimmen!
Nou nee, want als je straks 25 teksten hebt, wat doe je dan? Ga je ze zomaar op je website zetten en hopen dat er wat gebeurt? Zo werkt zoekmachine optimalisatie niet. Je hebt een contentplan nodig, bestaande uit 2 belangrijke onderdelen: bestaande pagina’s en nieuwe pagina’s.
Bestaande pagina’s
Je leest het goed, het is soms onnodig om je website te voorzien van allemaal nieuwe pagina’s. Vaak bestaat je site al uit tal van pagina’s die ingaan op de onderwerpen waarover je gaat schrijven. Niets is mooier dan een bestaande pagina die al helemaal is verwerkt in je website te voorzien van een (betere) tekst. Soms gaan er echter meerdere pagina’s over het thema, welke kies je dan en welke heeft op dit moment al de beste positie? GetBright kan je helpen om deze waardevolle pagina’s te identificeren. Want soms is het slechts een kwestie van een paar aanpassingen maken en de zaken goed instellen.
Nieuwe pagina’s
Voor alle belangrijke zoekwoorden die je niet kwijt kunt in je bestaande pagina’s ga je nieuwe pagina’s aanmaken. Maar doe dit slim en ook ingespeeld op de bezoeker. De teksten gaan over je producten en diensten, je legt ze nader uit, je omschrijft waarom deze aansluiten op het onderwerp en je geeft de (aankoop)voordelen voor de bezoeker aan. Deze probeer je in je sitestructuur te verwerpen maar waarschijnlijk loop je er ook tegenaan dat je je nieuwe pagina’s niet kwijt kunt in je menu of in andere navigatie elementen op je website.
TIP: Maak deeplinks aan. Zolang die in je sitemap staan (XML en HTML) dan gaat het al lopen. Beter nog is om ook op verschillende pagina’s in de tekst naar de nieuwe (deeplink)pagina’s te verwijzen. Vooral als het gerelateerd is qua inhoud of thema. Zo geef je nog duidelijker bij Google aan dat je extra pagina’s hebt, en aan je bezoeker dat er meer informatie beschikbaar is. En je zal natuurlijk ook alleen naar de pagina’s linken daar waar dat relevant is. Laat dat nou nét iets zijn waar Google van smult!
5. SEO-Copywriting
Nu pas komt SEO-copywriting om de hoek kijken. En dat is het nu ook alleen nog maar, teksten schrijven volgens een set aan seo-richtlijnen. Je weet waarom je ze schrijft (doelen), je weet waarover je gaat schrijven (zoekwoord analyse), je weet waarom ze nuttig zijn (nulmeting) en het is bekend waar de teksten op de site komen (contentplan). Al dat voorwerk leidt dan vervolgens tot bonuspunten: een rustige gemoedstoestand tijdens het schrijven!
Tip: Wil je meer weten over de uitgangspunten bij het schrijven van goede SEO teksten of een professionele nulmeting ontvangen voor jouw set aan zoekwoorden? Neem dan contact met ons op!
Geef een antwoord