WordPress is veruit het populairste Content Management Systeem (CMS) voor het bouwen van simpele tot zeer geavanceerde websites. Ooit is WordPress begonnen als CMS voor blogs. Voor het schrijven van deze blogs maakte je gebruik van een editor, een makkelijke tekstverwerker in een blokvorm. Een beetje vergelijkbaar met Microsoft Word. Binnenkort wordt de huidige editor vervangen door Gutenberg.
Wat is de nieuwe WordPress editor Gutenberg?
Ho! Stop! Wacht even! Een nieuwe manier om teksten te schrijven op WordPress? Daar zit ik helemaal niet op te wachten. Is dat moeilijk? We kunnen ons voorstellen dat dit de eerste reacties zijn op de wijziging. Toch is WordPress van plan om vanaf WordPress 5.0 de huidige editor te vervangen door Gutenberg. Waarom dan?
Het doel van de nieuwe editor is om WordPress toegankelijker, eenvoudiger en plezierig te maken. Gutenberg is vernoemd naar de uitvinder van de drukpers, Johannes Gutenberg. Vooral voor mensen die WordPress voor de eerste keer gebruiken, moet Gutenberg het schrijven en vormgeven van pakkende teksten makkelijker maken.
Hoe installeer je Gutenberg?
Gutenberg staat al in de plugin omgeving van WordPress. Je hebt minimaal WordPress 4.9.8 nodig om deze te gebruiken. Omdat Gutenberg nog niet 100% geoptimaliseerd is, is het verstandig om deze eerst op een testsite te installeren. Als je goed vertrouwd bent met Gutenberg en je er zeker van bent dat de plugins die je gebruikt compatible zijn, kun je het ook op een echte site gebruiken.
Installeren gebeurt op dezelfde manier als het installeren van een andere plugin. Je gaat naar plugins in jouw dashboard omgeving en kiest vervolgens voor het toevoegen van een nieuwe plugin. In de zoekbalk kun je zoeken naar Gutenberg en daarna installeer je de plugin.
Hoe gebruik je Gutenberg?
Als je Gutenberg hebt geïnstalleerd, kun je berichten voortaan openen met Gutenberg. In plaats van een bericht te bewerken met “edit”, kies je nu voor “Gutenberg”. Op dit moment blijft de standaard editor van WordPress bestaan. Vanaf WordPress 5.0 zal Gutenberg de standaard editor worden tijdens het gebruik van WordPress.
Wat vooral opvalt tijdens het gebruik van Gutenberg, is de grote hoeveelheid schrijfruimte. Vooral op kleinere schermen maakt dit een enorm verschil. Ook op mobiele telefoons is het gebruik veel makkelijker dan de huidige editor.
De balk met tekstelementen boven het blok lijkt te verdwijnen. Deze is vervangen door een “insert” knop boven het Gutenberg blok. Het switchen tussen de visuele weergave en de html weergave, gebeurt aan de linker bovenkant.
De voordelen van Gutenberg
Naast het eenvoudige gebruik op kleinere schermen, tablets en smartphones zijn er nog een paar voordelen. Zo hoef je maar een keer te leren hoe een Gutenberg blok werkt, daarna zijn altijd alle elementen hetzelfde.
De verschillende blokken zijn ook makkelijk naar boven of naar onder te verplaatsen met de pijltje aan de linkerkant. Daarnaast worden prettige functionaliteiten toegevoegd, die voorheen niet in de WordPress editor zaten. Zoals het aanmaken van tabellen, het toevoegen van een knop onder een stuk tekst en het invoegen van media-inhoud van allerlei platformen.
De nadelen van Gutenberg
Als Gutenberg de standaard wordt in WordPress 5.0, dan zullen een hoop plugins moeten worden aangepast. Het kan dus zijn dat sommige elementen van je website niet werken. Elke plugin die nu gebruik maakt of verbonden is met de WordPress editor, zal extra werk moeten verzetten. Dit is extra werk voor ontwikkelaars.
Daarnaast moet iedereen ook weer wennen aan Gutenberg. Vandaar dat het slim is om vandaag al te starten met het installeren van Gutenberg op een testsite. Voorlopig kan de huidige editor ook nog gebruikt worden, zelfs nadat WordPress 5.0 Gutenberg als standaard maakt. Het zou ons verbazen als dit in de toekomst zo blijft.
Als je geen testsite gebruikt, kun je gebruik maken van Frontenberg. Hiermee oefen je alvast met Gutenberg, zonder het te installeren.
UPDATE: WordPress 5.0 Gelanceerd
Op 6 december is WordPress 5.0 gelanceerd. Hierin is ook de Gutenberg editor meegenomen. Vanaf nu kun je dus, na het updaten, met de nieuwe editor aan de slag!
Nogmaals, we raden sterk aan dat je even checkt of met de nieuwe editor alle plugins goed blijven werken. Vooral plugins die gebruik maken van de standaard editor lopen een risico, als deze niet op tijd worden geüpdatet. Bekijk daarom je huidige website nog eens goed en onderneem actie om je webbouwer erop te wijzen dat alles goed moet blijven werken, ook na de WordPress 5.0 update!
En mocht je er niet helemaal uitkomen, laat dan een berichtje achter. Wij helpen je graag!
Geef een reactie