Netwerken op LinkedIn
Veel LinkedIn gebruikers nemen deel aan groepen, waarvan er circa 85.000 Nederlandse bestaan. In totaal kun je er als persoon in 50 participeren. Zelf ben ik ook lid van diverse groepen. Wat ik gemerkt heb is dat er veel groepen zijn die in de begintijd, en dan heb ik het over alweer een aantal jaar terug, heel actief waren maar waar het inmiddels al lange tijd stil is. Het kan dus even zoeken zijn om de juiste groepen te vinden… maar dan heb je ook wat!
LinkedIn groepen
Alleen lid zijn van een actieve groep is echter niet genoeg om je netwerk uit te breiden met nieuwe connecties, je moet zelf gaan participeren. Doordat je een nuttige bijdrage aan de groepsdiscussie levert kunnen mensen op die manier online kennis met je maken. Maak niet de beginnersfout om salesgerichte discussies te starten of commerciële reacties te plaatsen, maar stel vragen, geef advies of beveel anderen uit je netwerk aan, daar wek je gewoon meer sympathie mee.
LION – Open netwerkers
Als je voornaamste doel is om je netwerk uit te breiden, is deelname aan een LinkedIn Open Networking Groups (LIONS) een optie. De stelregel bij LION netwerken is dat je per connectieverzoek de persoon al dan niet accepteert, maar nooit aangeeft die persoon te markeren als iemand die je niet kent om zo een penalty voor deze persoon te voorkomen.
Als je een LION deelnemer bent, geef je hiermee aan dat je open staat voor connectieverzoeken van mensen die je niet kent, om zo je internationale netwerk verder uit te breiden. Stel je voor dat je dan de hulp in wil schakelen van je netwerk in een specifiek werelddeel, dan heb je connecties die daar actief zijn. Je kunt het ook leuk vinden om op deze manier in contact te komen met ‘peers’ uit verschillende landen en via updates te volgen wat daar de ontwikkelingen zijn.
Relevantie
Overigens, het blijft verstandig om altijd per connectieverzoek de ‘what’s in it for me?’-vraag te stellen én om periodiek je contactenlijst na te lopen. Je wilt je netwerk immers wel graag relevant houden. Dus als op termijn blijkt dat een onbekende te weinig toevoegt aan je netwerk, kun je de connectie weer verbreken zonder dat hij/zij daar een melding van krijgt.
Bescherm je netwerk
Nog een laatste tip in deze: als je een connectie aangaat met een onbekende, of het nu een LinkedIn group-member is, LION-er, recruiter of oude bekende, dan geef je die persoon via jouw profiel ook toegang tot jouw contactinformatie en jouw netwerk. Scherm daarom bij ‘privacy & settings’ je connectielijst af zodat ze hier geen acquisitie op kunnen plegen. Wel zo fijn voor je netwerk en daardoor uiteindelijk ook voor jou.
LinkedIn gaat binnenkort veranderen!
Van alle socials is LinkedIn een van de meest krachtige tools die je hebt voor de zakelijke markt en er zitten heel veel mooie functies in, waar veelal nog weinig gebruik wordt gemaakt omdat mensen ze niet kennen. Binnenkort komt er een grote update aan met o.a. een nieuwe interface voor de profielen en chatfunctie. We vertellen je graag waar voor jouw je kansen en verbeterpunten liggen in een van onze LinkedIn trainingen. Meld je aan en laat je inspireren!
Geef een reactie